Vil du ha et bedre hjemmekontor?

Publisert 23. mai 2023
JOBB BRA HJEMMEFRA: Oppgradere hjemmekontoret? Her får du gode råd fra en erfaren elektriker.

Med godt lys, nok stikkontakter og stabilt nett er du på god vei, men det finnes flere smarte grep å ta.

– Heller installer for mye lys enn for lite, så kan du bare dimme. Det er bedre enn å legge til ekstra belysning, sier Asbjørn Bø.

Han er daglig leder for Norgeseliten-bedriften Synergi Elektro og har mye erfaring med hjemmekontor. Både som bruker og fordi firmaet hans har hjulpet flere med å optimalisere rom for hjemmekontorbruk.

Synergi Elektro har kontorer både på Stavern og Svarstad, og Bø holder vanligvis til på førstnevnte. Nok belysning er det første som slår ham når spørsmålet kommer, om hva som kjennetegner et godt hjemmekontor.

– I dag sitter jeg på Svarstad-avdelingen og rundt meg er det litt svak belysning. Det må vi få skiftet med en gang, sier Bø engasjert.

ELEKTRIKER MED KONTOR-EKSPERTISE: Asbjørn hjelper flere av sine kunder med å legge til rette for å jobbe hjemmefra.

Riktig lys og nok stikkontakter

For et optimalt hjemmekontor bør belysningen også være på rett sted. Dersom du velger spotter, bør de ikke lyse rett på hodet ditt, men over der pulten skal stå. Bø ville i tillegg lagt opp ekstra stikkontakter rett oppunder taket, dersom rommet må ommøbleres slik at pulten ikke lenger står under den ideelle kontorbelysningen.

Selv liker Bø å hente belysning også fra naturens side. Helst liker han også å rigge seg til slik at han har utsyn når han jobber.

– Når en sitter ved vinduet, er det også viktig med solskjerming. Det kan vi selvfølgelig hjelpe til med å installere, poengterer han.

Å sitte ved vinduet gir dessuten mulighet for naturlig ventilasjon. Naturlig eller ikke, ventilasjon er uansett viktig for et godt hjemmekontor, ifølge Bø.

NATURLIG ARBEIDSLYS: Vinduet er den beste lyskilden du kan ha på hjemmekontoret – i hvert fall på dagtid.
STRØM I PULTEN: Denne varianten er superpraktisk på hjemmekontoret.

Få smartstyring på hjemmekontoret

For å unngå mange skjøteledninger og kaos i kablene, bør du også få installert nok stikkontakter ved der du skal sitte. Dersom du ønsker å ha en tilnærmet like sømløs kabelordning hjemme som på kontoret, anbefaler Bø å installere en kontorkanal, slik at du får stikkontaktene opp fra bakken.

I 2023 er det stadig flere som har smartstyring hjemme. Enheter på ditt nye hjemmekontor kan med fordel legges inn her. Da kan du for eksempel styre temperaturen når du jobber, eller bruke appen hvis du har forlatt hjemmekontoret og glemt å skru av lyset.

– Kanskje arbeidsgiveren din har lyst til å være med å sponse litt av smartstyringen også. Elko Smart eller Future Home er gode alternativ, poengterer Bø.

SMARTKONTOR: Har du hektiske dager? Styr alle enhetene på hjemmekontoret med telefonen.

Anbefaler fiber og kablet nett

Et hjemmekontor i 2023 er på mange måter enklere enn da Bø satt seg til på hjemmekontor første gang. Da var det mange mapper med papirer i, mens det meste i dag foregår elektronisk.

– Jeg fikk min første bærbare PC i 1999, da papirer fortsatt var en viktig del av arbeidshverdagen. I dag har jeg bare PC-en og noen få notater, forteller han.

Selv i dagens elektroniske samfunn foregår det tidvis arbeid som krever papir. Derfor kan det være lurt å sette av litt plass til prosjektmapper, tilgjengelige ark, en skriver, samt kildesortering.

Noe som aldri går av moten på et vellykket hjemmekontor, er en rask og stabil internettilkobling. Selv sverger Bø til fibernett. Det har han installert både hjemme og på hytta.

– Trådløst fungerer også fint, men jeg anbefaler fiber dersom du har det lagt opp i området der du bor. Hvis du i tillegg skal delta på videokonferanser eller ting som krever litt kapasitet, kan du vurdere å legge opp til kablet nettverk der du skal jobbe, oppfordrer han.

Hjemmekontoret kan brukes til mye

Skulle du ikke ha plass til å sette av et helt rom kun til hjemmekontor, kan det være smart å legge opp til flerbruk. Bø og kona har nettopp kjøpt seg en ny leilighet, og her rigger de det ene rommet for kombinasjon av aktiviteter.

– Her blir det sovesofa og et lite bord, i tillegg til en liten pult til PC-en. Vi installerer også noen ekstra stikkontakter og et kablet datapunkt. Rommet blir både hjemmekontor, TV-stue og et gjesterom, opplyser han.

En ting Bø og de andre Norgeseliten-elektrikerne ikke kan hjelpe til med, er å sørge for at hjemmekontoret ikke inviterer tidstyver inn. Det er greit å sitte litt uforstyrret når en skal jobbe, påpeker den daglige lederen.

– Ofte er partner på jobb og barna på skolen, men hvis ikke kan det være noe å tenke over at du ikke plasserer hjemmekontoret slik at du lett blir forstyrret, avslutter han.

To Norgeseliten elektrikere som står utenfor en opplyst inngang

Jobber du mye hjemmefra?

Sertifikater